Rezervácia vyšetrenia online

Videnie po štyridsiatke, čo čakať a ako to riešiť

Keďže s výrazom „presbyopia“ sa v určitom veku stretne každý z nás, tak by sme radi jednoducho vysvetli o čo sa vlastne jedná a čo by bolo dobré vedieť. Tých mladších to ešte úplne trápiť nemusí, ale mať dostatok informácií určite nebude na zahodenie ani pre nich. Čaká to bohužiaľ každého a je dobré, aby nás to neprekvapilo. Keď vieme ...

Keďže s výrazom „presbyopia“ sa v určitom veku stretne každý z nás, tak by sme radi jednoducho vysvetli o čo sa vlastne jedná a čo by bolo dobré vedieť. Tých mladších to ešte úplne trápiť nemusí, ale mať dostatok informácií určite nebude na zahodenie ani pre nich. Čaká to bohužiaľ každého a je dobré, aby nás to neprekvapilo. Keď vieme čo vekom čakať, oveľa jednoduchšie to budeme akceptovať. V prípade presbyopie to platí dvojnásobne, keďže môže dosť výrazne zasiahnuť do nášho každodenného fungovania. Platí ale aj to, že sa dá celkom úspešne korigovať a náš život tým určite výrazne neutrpí. 

Čo teda vlastne presbyopia je? 

Presbyopia je ireverzibilný fyziologický pokles akomodačnej šírky. Predchádzajúca veta veľmi dobre presbyopiu definuje, ale je nám jasné, že pre laika je takmer nepochopiteľná. Skúsime to teda vysvetliť síce mierne v dlhšej vete, ale dúfame, že o to pochopiteľnejšie. Takže ešte raz. Presbyopiu môžeme označiť ako chybu oka (táto chyba vzniká ako prirodzený proces starnutia), pri ktorej postupne strácame schopnosť preostriť z diaľky na blízke vzdialenosti bez toho, aby sme si pomohli napríklad okuliarmi. 

Čo je akomodácia? 

Aby sme vedeli čo najlepšie vysvetliť presbyopiu, musíme spomenúť ešte jeden výraz a to akomodáciu. Akomodácia a presbyopia sú veľmi úzko spojené. Jednoducho povedané, akomodácia je schopnosť oka preostrovať na rôzne vzdialenosti. Akomodácia je teda proces, pri ktorom sa zmení lomivosť, alebo jednoduchšie povedané dioptrická hodnota vnútroočnej šošovky a môžeme tak napríklad zmeniť pohľad od televízora na knihu a obe vzdialenosti vidieť ostro. Keď túto schopnosť oko začne strácať, tak práve vtedy začína vznikať presbyopia. 

Ako a kedy sa začne presbyopia prejavovať? 

Prvé prejavy presbyopie vždy budú súvisieť so vzdialenosťou na blízko, teda zhoršeným videním na túto vzdialenosť. Začína sa to tým, že máme potrebu dávať napríklad text, ktorý chceme čítať stále ďalej, aby sme znížili potrebu oka vynaložiť také veľké úsilie. Vek, kedy sa presne presbyopia začne prejavovať, sa nedá jednoznačne určiť. U rôznych ľudí to môže byť rôzne. Rolu bude hrať to, či je napríklad dotyčný krátkozraký alebo ďalekozraký, taktiež to môže závisieť od toho akú má prácu a na aké vzdialenosti sa väčšinu dňa pozerá. 

Aká je pŕičina vzniku presbyopie? 

Jednoznačná príčina vzniku presbyopie stále nie je na sto percent určená a existuje viacero teórií jej vzniku. Takmer určite sa na vzniku presbyopie podieľajú dva faktory. Tým prvým je strata elasticity vnútroočnej šošovky. Ta vzniká postupným usadzovaním splodín jej metabolizmu. Dochádza tak ku tvrdnutiu vnútročnej šošovky a to následne vedie k zníženej schopnosti ... Vo finále už je vnútroočná šošovka taká tvrdá, že je schopnosť akomodácie takmer nulová. Druhým faktorom môže byť znížená schopnosť, resp. funkcia ciliárneho svalu. Práve tento sval zabezpečuje akomodáciu. Veľa odborníkom tento faktor neakceptuje, ale faktom je, že v prípade, že dotyčný veľmi poctivo vykonáva určité svalové cvičenia, dokáže priebeh zhoršovania sa akomodácie spomaliť, avšak nie úplne eliminovať. To svedčí o tom, že aj ciliárne svaly je možné určitým spôsobom trénovať. 

Prečo je potrebné presbyopiu korigovať? 

Je potrebné si uvedomiť, že schopnosť preostrovať z diaľky do blízka sa nestratí okamžite, ale deje sa to vlastne od narodenia. Dá sa povedať, že každým dňom je táto naša schopnosť o trošičku horšia a keď príde vek okolo 40 rokov, u niekoho neskôr, ale stále častejšie sa to prejavuje aj pred štyridsiatkou, tak je akomodácia už na hranici a začíname pociťovať problémy. Hneď ako sa prejavia prvé príznaky presbyopie, je na mieste ich aj riešiť. 

Aké sú možnosti korekcie presbyopie?

Presbyopia , aj keď s tým mnohí súhlasiť nebudú, nie je niečo, z čoho by sme mali mať traumu. Samozrejme, že tak, ako to fungovalo do obdobia, kým sa vyskytli prvé problémy s preostrovaním, to už nikdy fungovať nebude, ale na strane druhej je presbyopia veľmi dobre riešiteľná. Možností, ako presbyopiu korigovať je dnes viacero, ale stále je tou najlepšou zvoliť vhodné okuliare. Ani kontaktné šošovky a ani chirurgický zákrok nevyrieši tento problém tak dobre, ako vhodne zvolené okuliare. Či už to budú multifokálne alebo pracovné okuliare, okuliare samostatne na diaľku, na blízko alebo na počítač, poprípade kombinácia viacerých, vždy je možné nájsť riešenie.

Optika Exklusiv

VISUM očné štúdio

 Adresa: Dunajská 25, 811 08 Bratislava, Slovenská republika
 Telefón: +421 2 544 104 93, +421 2 544 338 78
 Mobil: +421 905 450 973
 Email: info@optikaexclusiv.sk
 Pondelok - Piatok: 09:00 - 18:00
 Sobota: 10:00 - 14:00
 Nedeľa: Zatvorené

Copyright 2020 © OPTIKA EXCLUSIV spol. s r.o.

web: LL studio