Rezervácia vyšetrenia online

Optometrista alebo lekár, kto robí lepšie vyšetrenie

Optometrista, výraz, ktorí možno ešte mnohí z Vás nepočuli, ale pravdepodobne ste už aspoň raz u takéhoto pracovníka absolvovali očné vyšetrenie a ani ste o tom nevedeli. Väčšina ľudí má stále nejakú zvláštnu predstavu, že vyšetrenie zraku robí len očný lekár a len u neho to bude najlepšie. Samozrejme,že to tak nie je a pokúsime sa to teda uviesť na ...

Optometrista, výraz, ktorí možno ešte mnohí z Vás nepočuli, ale pravdepodobne ste už aspoň raz u takéhoto pracovníka absolvovali očné vyšetrenie a ani ste o tom nevedeli. Väčšina ľudí má stále nejakú zvláštnu predstavu, že vyšetrenie zraku robí len očný lekár a len u neho to bude najlepšie. Samozrejme,že to tak nie je a pokúsime sa to teda uviesť na pravú mieru.

Začneme tak trochu od konca a hneď by sme radi povedali, že aj lekár aj optometrista majú svoj veľký význam a v ideálnom prípade by mala fungovať ich spolupráca, tak ako to je vo vyspelých krajinách. Je potrebné si uvedomiť. že vyšetrenie zraku a vyšetrenie zraku nie je úplne to isté. Ak sa jedná o stanovenie dioptrickej korekcie a ďalších vecí, ktoré s tým súvisia, hovoríme o refrakčnom vyšetrení zraku a ak sa jedná napríklad o diagnostiku alebo liečbu nejakého ochorenia, alebo ide o kontrolu a vyšetrenie patologických zmien oka, môžeme hovoriť všeobecne o vyšetrení zraku, alebo presnejšie o patologickom vyšetrení zraku.

A tu je najväčší rozdiel medzi optometristom a lekárom.

Optometrista je špecialista na refrakčné vyšetrenie, aplikáciu kontaktných šošoviek, môže skontrolovať predný segment oka, venuje sa napríklad prizmatickej korekcii, vyšetreniu farbocitu a kontrastnej citlivosti. Jednoducho povedané ide z väčšej časti o fyzikálne vyšetrenia a zistenia porúch, ktoré je možné nejakým spôsobom korigovať okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami. Optometrista nemôže dignostikovať ochorenia, predpisovať lieky, maximálne môže odporučiť lubrikačné kvapky, taktiež nesmie vykonať žiadny chirurgický zákrok a ani nastaviť liečbu. Ak však optometristá zistí, že môže byť nejaký patologický problém, okamžite by mal pacienta odoslať k lekárovi.

Čo sa očného lekára týka, tak to je predovšetkým medicínsky špecialista a mal by sa primárne venovať patologickým zmenám, chorobám a liečbe. Iba lekár môže predpisovať lieky, robiť chirurgické zákroky a diagnostikovať ochorenia a nastaviť ich liečbu. Samozrejme, že lekár má v kompetencii urobiť aj refrakčné vyšetrenie, takže samozrejme môže urobiť aj presne to, čo optometrista. Otázka znie, v akej kvalite a s akým výsledkom.

U nás bohužiaľ väčšina lekárov robí aj refrakcie, ktoré, aj keby sa akokoľvek snažili, nemajú šancu spraviť u všetkých pacientov úplne presne a korektne. Dôvodom je čas a samozrejme aj vybavenie. Vzhľadom na preplnené čakárne má lekár na každého pacienta len pár minút a za takúto krátku dobu sa refrakcia dobre urobiť nedá. Nehovoriac o tom, že v mnohých ambulanciách urobia subjektívnu refrakciu dokonca sestričky, keďže lekár na to nemá čas. Taktiež platí, že čím viac sa lekár venuje refrakčným vyšetreniam, tým menej času má na všetko ostatné. Takže keď k lekárovi prídete naozaj s vážnym problémom, ktorý sa bude týkať nejakého ochorenia očí, bude mať opäť na Vás samozrejme veľmi málo času, keďže sa venuje refrakciám, a môže sa stať, že niečo prehliadne alebo neurobí stopercentne správne. Navyše lekár nedokáže na za

Naopak, optometrista by Vám mal byť schopný venovať dostatok času. Má tak možnosť urobiť všetky možné testy, ktoré napríklad ani lekár v ambulancii mať nebude, a dosiahnúť tak, čo možno najlepšiu ostrosť videnia. Keďže optometristi väčšinou pracujú v očných optikách, tak aj prístrojové vybavenie býva omnoho modernejšie a obrovským plusom vyšetrenia u optometristu v optike by malo byť aj to, že si tam pravdepodobne dáte urobiť aj okuliare.

Ešte jedna drobnosť na záver. Tak ako môže refrakčné vyšetrenie „odfláknuť“ lekár, tak samozrejme neznamená, že u optometristu sa to nestane. Článkom sme chceli iba poukázať na to, že každý by sa mal primárne venovať tomu, čo vie robiť najlepšie, na čo má vzdelanie, vedomosti, vybavenie a samozrejme dostatok času. Ak potrebujem dobré okuliare alebo kontaktné šošovky, bolo by na mieste nájsť si dobrého optometristu a pokiaľ mám nejaký zdravotný problém s očami, tak jednoznačne očného lekára.

Optika Exklusiv

VISUM očné štúdio

 Adresa: Dunajská 25, 811 08 Bratislava, Slovenská republika
 Telefón: +421 2 544 104 93, +421 2 544 338 78
 Mobil: +421 905 450 973
 Email: info@optikaexclusiv.sk
 Pondelok - Piatok: 09:00 - 18:00
 Sobota: 10:00 - 14:00
 Nedeľa: Zatvorené

Copyright 2020 © OPTIKA EXCLUSIV spol. s r.o.

web: LL studio