Rezervácia vyšetrenia online

Multifokálov sa obávať nemusíte, dajte im šancu

Keďže nikto z nás nedokáže zastaviť vek, určite sa skôr či neskôr prejaví problém s preostrovaním z diaľky do blízka a opačne. A verte, že sa to prejaví naozaj u každého. Väčšina ľudí začne mať problém s tým, že keď chcú čítať, musia text stále viac a viac posúvať ďalej od seba. Stále viac budete pociťovať únavu očí a jedného dňa sa stane to, že ...

Keďže nikto z nás nedokáže zastaviť vek, určite sa skôr či neskôr prejaví problém s preostrovaním z diaľky do blízka a opačne. A verte, že sa to prejaví naozaj u každého. Väčšina ľudí začne mať problém s tým, že keď chcú čítať, musia text stále viac a viac posúvať ďalej od seba. Stále viac budete pociťovať únavu očí a jedného dňa sa stane to, že si už nedokážete prečítať ani jedálny lístok v reštaurácii. Tento problém je spôsobený stratou akomodačnej schopnosti oka. Aby to však nevyzeralo tak katastroficky, dnes existuje niekoľko riešení, ako takýto problém vyriešiť. Tým najlepším a hlavne najbezpečnejším spôsobom sú multifokálne okuliare.

Teraz ste si možno povedali:

Multifokál? Určite nie. Môj manžel, manželka, známy alebo známa ich skúšali a nedokázali si zvyknúť. Stojí to veľa peňazí, nedokážem v nich robiť všetko, čo by som chcel a podobne.

Nebudeme tvrdiť, že je to nezmysel a pravdepodobne takéto skúsenosti mať môžete. Dôvod je však takmer na sto percent ten, že multifokálne okuliare neboli správne urobené. Pri dnešnej kvalite multifokálnych okuliarových šošoviek a v prípade, že je všetko urobené tak ako by malo, tak asi len necelé tri percentá ľudí si na multifokál nezvykne a nedokáže ho používať. Multifokálnych okuliarov sa teda vôbec nemusíte obávať. Treba si len správne vybrať optiku, kde Vám takéto okuliare urobia.

Základ je precízne vyšetrenie zraku

Aby mohli multifokálne okuliare fungovať naozaj správne, je potrebné mať naozaj precízne a presne urobené refrakčné vyšetrenie zraku. Vzhľadom na to, aké máme dnes na naše oči nároky, nestačí už len prečítať niekoľko písmeniek a vyšetrenie je hotové. Musí sa tomu venovať naozaj dosť času a urobiť to precízne. Dôležitú úlohu bude hrať taktiež vybavenie vyšetrovacej miestnosti a samozrejme to najdôležitejšie, skúsenosti vyšetrujúceho, najlepšie optometristu.

Tiež platí, že by ste mali vyšetrenie zraku absolvovať tam, kde si budete aj následne nechávať robiť celé multifokálne okuliare. Ak totiž bude zle urobené vyšetrenie, zbytočne budete chodiť do optiky reklamovať, že cez okuliare nevidíte. Keď je chyba vo vyšetrení, je za ňu zodpovedný ten, kto vyšetrenie robil.

Viac o vyšetrení zraku sa čoskoro dočítate TU.

Zrozumiteľná komunikácia hrá tiež dôležitú úlohu

Po vyšetrení zraku, ešte skôr ako si definitívne vyberiete rám a okuliarové šošovky, skôr ako sa vymeria správna centrácia, je potrebné sa zrozumiteľne porozprávať . Znie to možno trochu úsmevne, ale aby bolo možné urobiť multifokálne okuliare s ktorými budete spokojní a ktoré budete radi nosiť, je potrebné mať od Vás čo možno najviac informácií. Okrem toho, čo všetko si zmeriame priamo v optike, musíme o Vás vedieť aj trochu viac. Ide predovšetkým o to, akú mate prácu, ako budete okuliare využívať, aké sú Vaše záujmy a čo často robievate, čo od multifokálnych okuliarov očakávate, či ich vlastne chcete nosiť, ale aj to, koľko by ste do nich chceli a mohli investovať.

Všetky tieto informácie sú naozaj dôležité a aj na ich základe Vám dokážeme ponúknuť to, čo bude najlepšie práve pre Vás. Pre Vášho známeho môže byť vhodné zase úplne niečo iné.

Výber rámu nie je iba o tom, ako bude vyzerať

Aj keď sa to bude zdať ako banalita, tak pri multifokálnych okuliaroch jednoznačne platí, že rám, ktorý si vyberiete, musí naozaj dokonale sadnúť. Nemáme teraz na mysli estetickú stránku, ale predovšetkým anatomickú.

Pre väčšinu ľudí je práve výber rámu to najdôležitejšie, keď si idú vyberať nové okuliare. Je pre nich podstatné ako rám vyzerá, aká je to značka, akú má farbu a pod.. To všetko je samozrejme dôležité a každý chceme v okuliaroch dobre vyzerať, ale rovnako dôležité je aj to, ako rám sedí anatomicky a či je vhodný napríklad na danú korekcia. Navyše v prípade multifokálnych okuliarov to platí dvojnásobne.

Pri výbere rámu by ste si taktiež mali nechať poradiť odborníkom a venovať jeho výberu dostatok času.

Voľba okuliarovej šošovky

Práve okuliarové šošovky Vám v konečnom dôsledku umožnia to, aby ste dobre videli na všetky vzdialenosti a vybrať dnes tú správnu multifokálnu okuliarovú šošovku naozaj nie je jednoduché. Voľbu by ste mali nechať jednoznačne na odborníkoch, ktorí zohľadnia Vašu korekciu, typ rámu, ktorý ste si vybrali, akým spôsobom budete multifokálne okuliare používať a samozrejme aj ostatné Vaše požiadavky. Samozrejme, vždy by Vám malo byť dôkladne vysvetlené, prečo je odporúčaná práve takáto okuliarová šošovka, čo od nej môžete očakávať, prečo stojí toľko a toľko a pod..

Aj tu ale platí pravidlo, že najdrahšie neznamená vždy najlepšie, ale taktiež nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci.

Viac o tom, ako sa vyberá vhodná multifokálna okuliarová šošovka sa čoskoro dočítate TU.

Správna centrácia

Jednou z najčastejších príčin, prečo majú ľudia s multifokálnymi okuliarmi problém je nesprávna centrácia. Vzhľadom na to, že dizajn multifokálnej okuliarovaej šošovky je veľmi špecifický, je bezpodmienečne nutné mať zmeranú centráciu čo možno najpresnejšie.

Čo to vlastne znamená?

Každý z nás ma rozdielnu anatómiu hlavy a tváre, každý rám je taktiež iný a samozrejme každý rám sedí rozdielne na inej tvári. Pre to, aby multifokál naozaj dobre fungoval, je potrebné presne zmerať, akým spôsobom rám na danej tvári sedí a ako sa bude chovať pri nosení. Možností, čo všetko sa dnes dá zmerať je naozaj veľa a je to závislé aj od toho, aký typ multifokálnej šošovky sa bude dávať, na aké činnosti sa budú okuliare používať alebo od toho, aká je dioptrická korekcia. Ale vždy platí, že akýkoľvek údaj, ktorý je potrebné merať, musí byť zmeraný naozaj presne. Ak to tak nebude, tak multifokálne okuliare nebudú fungovať tak, ako by mali.

Ako treba multifokálne okuliare centrovať a ako sa to robí, sa čoskoro dočítate TU.

Optika Exklusiv

VISUM očné štúdio

 Adresa: Dunajská 25, 811 08 Bratislava, Slovenská republika
 Telefón: +421 2 544 104 93, +421 2 544 338 78
 Mobil: +421 905 450 973
 Email: info@optikaexclusiv.sk
 Pondelok - Piatok: 09:00 - 18:00
 Sobota: 10:00 - 14:00
 Nedeľa: Zatvorené

Copyright 2020 © OPTIKA EXCLUSIV spol. s r.o.

web: LL studio