Rezervácia vyšetrenia online

Multifokálne okuliare

Multifokálne okuliare sú, jednoducho povedané okuliare, s ktorými dokážeme vidieť ostro na všetky vzdialenosti, z diaľky až do blízka. Hneď na začiatok upozorníme, že multifokálne okuliare sú určené pre ľudí väčšinou až po štyridsiatke, kedy dochádza k strane akomodácie, teda sa stráca schopnosť preostrovať z diaľky do blízka a ...

Má zmysel pre každého, kto už nezvláda preostrovať do blízka a ruky má stále "kratšie". Pre niekoho má zmysel samozrejme viac, pre niekoho o niečo menej.

Ale poďme na to pekne od začiatku. Či chceme alebo nie, každý z nás raz zažije ten nepríjemný okamih, kedy zistí, že nie je schopný bez problémov preostriť z diaľky do blízka a čítanie mu začína spôsobovať stále väčší, až neriešiteľný problém. Väčšinou sa to začína vo veku od 40 do 45 rokov a postupne sa problém stále zhoršuje.

V prvom rade si treba uvedomiť, že je to prirodzený proces starnutia a čaká bohužiaľ každého z nás. Ak si myslíte, že sa tomu vyhnete, tak na to rýchlo zabudnite. Nevyhnete. Vôbec však z toho netreba robiť paniku, len stačí nájsť vhodné riešenie, ako sa s týmto problémov vysporiadať.

Riešení je niekoľko, ale stále tým najčastejším a zároveň najjednoduchším sú samozrejme okuliare, konkrétne multifokálne okuliare.

Už zo samotného názvu "multifokálne" je jasné, že sa vlastne jedná o viacohniskové okuliare, vďaka ktorým dokážeme ostro vidieť na všetky vzdialenosti. Od diaľky až po blízko. Znie to naozaj veľmi pekne, ale musíme úprimne povedať, že multifokálne okuliare nie sú dokonalé a dokonca majú množstvo obmedzení. Napriek tomu dokážu ponúknuť svojmu nositeľovi to, čo nedokáže žiadny iný spôsob korekcie zraku. Budeme teda v tomto článku písať predovšetkým o pozitívach a negatívne vlastnosti necháme na iný článok.

Mnoho ľudí má z nejakého dôvodu (niekde si prečítali, počuli od známeho a pod.) predstavu, že na multifokál sa ťažko zvyká, že je zbytočne drahý a že ho vlastne ani nepotrebujú. Dá sa k tomu postaviť rôzne, ale platí, že kto nevyskúša na vlastnej koži, tak to nikdy nezistí. A keď by ste trochu hľadali vo svojom okolí, tak určite nájdete aj mnoho tých, čo multifokálne okuliare denne nosia a nevedia si ich vynachváliť.

Predstavy o cene a ťažkom návyku sa pokúsime aspoň trochu uviesť na pravú mieru niekoľkými vetami. Podrobnejšie sa tomu budeme venovať v samostatnom článku.

Treba si však uvedomiť, že multifokálne okuliare suplujú vlastne niekoľko jednoohniskových okuliarov a keď to zrátate, tak vo finále ten rozdiel bude takmer zanedbateľný, alebo dokonca budú multifokálne okuliare lacnejšie, ako napríklad dvoje jednoohniskové okuliare. Čo sa návyku týka, tak tiež to netreba vidieť až tak čierno. Takmer vždy existuje dôvod, prečo si niekto na multifokálne okuliare nezvykne. Ak vylúčime nejaké ochorenie ( a nemusí to byť len ochorenie očí ), úraz, psychické problémy, tak dôvod je najčastejšie v tom, že bolo zle urobené vyšetrenie, zle zvolené alebo zle nacentrované multifokálne sklá a taktiež môže hrať rolu nevhodne zvolený okuliarový rám.

Ak teda vylúčime objektívne a vopred zistiteľné dôvody, kvôli ktorým by mohol byť ťažký návyk a od vyšetrenia až po finálny zábrus sa urobí všetko správne a precízne, len minimum nositeľov bude mať s nosením multifokálnych okuliarov problém.

Pravdou je, že niekomu môže návyk trvať kratšie, niekomu dlhšie, ale takmer každý si zvykne a bude spokojný. Keď sa nosenie multifokálnych okuliarov postupne stane automatické a bezproblémové, tak vtedy každý nositeľ ocení benefity, ktoré multifokálne okuliare ponúkajú.

Ako multifokálne okuliare fungujú?

Princíp pohľadu cez multifokálne okuliare je v zásade veľmi jednoduchý. Celý spôsob pozerania vychádza z našich ergonomických návikov a prirodzeného držania tela. Keď sa pozeráme priamo vpred, napríklad pri chôdzi alebo pri šoférovaní, pozeráme sa skrz zónu ktorá je určená pre ostré videnie do diaľky. Ak urobíme to, že pohľad trochu sklopíme smerom dole, najlepší príklad bude asi monitor počítača, pretína naše videnie tzv. zónu pre strednú vzdialenosť. Pod strednou vzdialenosťou sa samozrejme myslí určitý interval, napríklad od 60 cm do 2 až 3 metrov, čo nám umožňuje pracovať na počítači, ale zároveň dokážeme komunikovať s ľuďmi a pod.. Keď čítame, tak sme zvyknutí výraznejšie sklopiť pohľad, preto je čítacia zóna umiestnená v najnižšej polohe.




Najčastejšie otázky

Multifokálne okuliare sú značne komplikovaná záležitosť a to nie len na samotnú výrobu, ale predchádzať im musí precízne vyšetrenie zraku, správna centrácia a zmeranie individuálnych parametrov, výber vhodného rámu a nakoniec presný zábrus. Ak niekde nastane chyba, výsledok môže byť pre nositeľa veľmi nepríjemný. Skúsime vám preto odpovedať na niekoľko najčastejších otázok, ktoré od vás dostávame, keď uvažujete o multifokálnych okuliaroch.

Zvyknem si na multifokálne okuliare? Mám známeho, ktorý si nezvykol!

Toto je suverénne najčastejšia otázka ohľadom multifokálnych okuliarov. Ano, v některých případech může dojít k tomu, že si někteří nositelé multifokálních brýlí nezvyknou na novou realitu vidění. Často však tato situace bývá způsobena nevhodným poradenstvím ze strany očního odborníka či některým krokem ve výrobě multifokálních brýlí. V případě, že jsou zvoleny optimální skla a brýle bezchybně zhotoveny, registrujeme v posledních letech zcela výjimečné případy odmítnutí.

Ako dlho si budem na multifokálne okuliare zvykať?

Pri multifokálnych okuliaroch vidíte ostro do diaľky a na ďalšie vzdialenosti väčšinou ihneď. Ku zmene dochádza predovšetkým v periférnych častiach zorného poľa. Na tieto zmeny vo vnímaní novej reality si zvyká väčšina nositeľov do 2-3 týždňov. Väčší pozor je vhodné dať predovšetkým pri chôdzi, predovšetkým po schodoch, našlapovaní na obrubníky a podobne.

Je možné urobiť multifokál do slnečných alebo športových okuliarov?

Jednoznačne áno. V posledných rokoch sa možnosti a ponuka pre športové a predovšetkým slnečné okuliare výrazne rozšírili. Je možné urobiť sklá v rôznych zakriveniach a predovšetkým farebných kombináciách, dokonca presne podľa vzoru pôvodných slnečných okuliarov. Samozrejmosťou sú aj polarizačné alebo zrkadlové varianty. Dnes už je toho na výber naozaj veľa.

Prečo existuje toľko rôznych typov multifokálnych skiel?

Veľké množstvo rôznych variant pomáha vybrať tie najvhodnejšie okuliarové šošovky podľa účelu použitia a typu zákazníka. Celkom inú variantu ocení zákazník, ktorý s nosením multifokálnych okuliarov len začína a inú dlhoročný nositeľ, ktorý už vie čo očakávať. Správna voľba ďalej závisí na výške očnej chyby, od ergonómie videnia zákazníka pri práci a v neposlednom rade na voľnočasových aktivitách. No a na záver nesmieme zabudnúť na to, že aj samotný okuliarový rám má vplyv na to, aký multifokál vybrať.

Ako si správne vybrať dobré multifokálne okuliare sa dočítate TU.

Sú multifokálne okuliare drahé

To záleží na uhle pohľadu.Ak sa na to pozriete tak, že multifokálne okuliare suplujú viacero jednoohniskových okuliarov, tak môžu byť dokonca lacnejším riešením, ako napríklad troje samostatné jednoohniskové okuliare. Jednorázovo však môžu multifokálne okuliare stáť naozaj veľa, hlavne ak sa jedná o naozaj špičkové individuálne sklá. Dáme vám jedno dobré odporúčanie. Ak už by ste na multifokálnych okuliaroch chceli niečo ušetriť, tak šetrite na ráme a nie na sklách.

Vyriešia multifokálne okuliare všetky moje problémy s videním?

Pravdepodobne nevyriešia. Multifokálne okuliare sú skvelá optická pomôcka, ktorá vám dodá pocit slobody, ale má samozrejme aj svoje nevýhody. Tie sa najčastejšie prejavia v špecifických situáciách. Neexistujú jedny okuliare, ktoré by dokázali vyriešiť úplne všetko. Ak napríklad celý deň sedíte v kancelárií za počítačom, odporúčame skôr pracovné okuliare, alebo taktiež pri niektorých športoch sú zase vhodnejšie jednoohniskové okuliare a pod.. Našlo by sa ešte mnoho ďalších špecifických situácií, kedy by bolo vhodné doplniť multifokálne okuliare nejakými ďalšími.

Optika Exklusiv

VISUM očné štúdio

 Adresa: Dunajská 25, 811 08 Bratislava, Slovenská republika
 Telefón: +421 2 544 104 93, +421 2 544 338 78
 Mobil: +421 905 450 973
 Email: info@optikaexclusiv.sk
 Pondelok - Piatok: 09:00 - 18:00
 Sobota: 10:00 - 14:00
 Nedeľa: Zatvorené

Copyright 2020 © OPTIKA EXCLUSIV spol. s r.o.

web: LL studio