Rezervácia vyšetrenia online

Ako vybrať dobré multifokálne okuliare

Tento článok začneme jednou veľmi dobrou radou - sami si multifokál určite nevyberiete, treba to nechať na odborníkovi. A teraz druhá dobrá rada – nie všade sú odborníci. Riadne sme to teraz zamotali, tak ako si teda vlastne vybrať multifokálnu okuliarovú šošovku. Výber vhodného multifokálu naozaj nie je jednoduchý a aj ten ...

Tento článok začneme jednou veľmi dobrou radou - sami si multifokál určite nevyberiete, treba to nechať na odborníkovi. A teraz druhá dobrá rada – nie všade sú odborníci. Riadne sme to teraz zamotali, tak ako si teda vlastne vybrať multifokálnu okuliarovú šošovku. Výber vhodného multifokálu naozaj nie je jednoduchý a aj ten najväčší odborník, ak ho nájdete, s tým môže mať niekedy problém. 

Výber sa začína už pri vyšetrení zraku

Samotný výber by už mal začínať pri samotnom vyšetrení zraku. Vyšetrenie zraku totiž nie je striktne exaktná záležitosť a výsledok vyšetrenia, ale aj výber multifokálnych skiel ovplyvní viacero rôznych faktorov, nie len dioptria. Vyšetrujúci, najlepšie optometrista by mal o vás vedieť veľa dôležitých, niekedy aj trochu osobnejších informácií, ktoré mu vo výsledku pomôžu určiť najvhodnejšiu korekciu pre vaše potreby a následne taktiež zvoliť najvhodnejší typ multifokálnej šošovky. Výber samotného multifokálu samozrejme nemusí urobiť hneď optometristai, ale musí byť schopný odovzdať optikovi, ktorý bude multifokál vyberať všetky potrebné informácie pre jeho správnu voľbu. 

Informácie sú dôležité 

Ako už bolo spomenuté vyššie, či už optometrista alebo následne očný optik, ktorý bude vyberať multifokálnu okuliarovú šošovku, bude potrebovať o vás vedieť niekoľko dôležitých informácií. 

Začína to zistením zdravotného stavu, konkrétne sú dôležité informácie o niektorých očných ale aj celkových ochoreniach ako napríklad cukrovka, migrény, neurologické problémy, problémy s ušami, závrate, glaukom, katarakta, keratokonus, tupozrakosť a mnohé ďalšie. Niektoré dokáže zistiť vyšetrujúci priamo pri vyšetrení, ale samozrejme nie všetky. Taktiež dlhodobé užívanie liekov môže mať vplyv. Všetky tieto informácie týkajúce sa zdravotného stavu nielen očí môžu hrať rolu pri výbere multofokálu, dokonca sa môže stať, že multifokál vôbec odporučený nebude. 

Ďalšie dôležité informácie sa budú týkať vašej práce, pracovných návykov, voľnočasových aktivít, záľub a vlastne tak trošku vášho každodenného fungovania. 

Opäť, na základe takýchto informácií sa môže vyberať a personalizovať multifokálna okuliarová šošovka. 

Treba vybrať ten správny okuliarový rám

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale výberom vhodného rámu sa môžeme vyvarovať mnohých problémov. Nikdy nevyberajte rám len podľa toho, či sa vám páči, ale veľmi dôležité je, ako vám sedí. Záleží na tom, z akého materiálu rám je, taktiež či je rám vŕtaný, na silon alebo drážku, ako je prehnutý, či je široký alebo úzky a na mnohých ďalších faktoroch. Na základe toho všetkého sa potom vyberá aj typ multifokálnej okuliarovej šošovky. 

Nesmieme zabudnú na presné centrovanie

Ako už z názvu vyplýva, multifokál je viacohnisková okuliarová šošovka a preto je dôležité ako je nacentrovaná. Ako sa okuliare centrujú, to vám vysvetlíme v inom článku, ale pokúsime sa v krátkosti objasniť, o čo vlastne ide. Každá okuliarová šošovka má tzv. optický stred, je to vlastne miesto alebo bod na okuliarovej šošovke, ktoré je potrebné dostať čo najpresnejšie pred zorničku. Dá sa povedať, že sa hľadajú súradnice pre tento bod. To samozrejme platí aj pre multifokál, tam je to však ešte o niečo náročnejšie. 

Tým to ale nekončí. V súčasnej dobe už je dobré zistiť aj ďalšie údaje, na základe ktorých sa môže vybrať určitý typ multifokálu. Ide o vzdialenosť vrcholu rohovky od zadnej plochy okuliarovej šošovky, dôležitú úlohu hrá, ako veľmi je vybraný okuliarový rám prehnutý, predovšetkým pri slnečných okuliaroch a na záver je tzv. inklinácia – uhol sklonu očnice. 

Ako sme už spomenuli, centrovanie sa pokúsime objasniť v samostatnom článku. 

Určite si priority

Treba si uvedomiť, že neexistujú multifokálne okuliare, ktoré by boli riešením na všetko. Iný multifokál budete potrebovať, keď budete celý deň sedieť za počítačom, iný zase na dlhé šoférovanie, o športe ani nehovoríme, samostatná kapitola sú slnečné multifokálne okuliare a takto by sme mohli pokračovať ďalej. Málokto je ochotný investovať toľko prostriedkov do niekoľkých rôznych typov multifokálnych okuliarov. Je potrebné si teda určiť priority a na základe toho, aké činnosti sú pre mňa najdôležitejšie, vyberať multifokálne okuliarové šošovky. 

Niekedy multifokál stačiť nebude

Ak by ste boli ochotný investovať značné finančné prostriedky a chceli by ste si na každú činnosť nechať urobiť samostatný multifokál je to predovšetkým pre nás super, ale aj tu môže nastať situácia, že multifokál už bude na hranici svojich možností a bude treba nájsť iné riešenie. Ak by sme teda išli ešte viac do detailov a potrebovali by ste na rôzne činnosti (práca, voľný čas, šport, šoférovanie, špecifické činnosti na veľmi krátku vzdialenosť atď.) tie najvhodnejšie riešenia, tak jednoznačne sa nájdu také, kde multifokálne okuliare nebudú tou správnou voľbou. Vždy to bude o tom, s akými obmedzeniami dokážem danú činnosť vykonávať. Niekedy platí to, že jednoduché a lacné riešenie je o mnoho lepšie ako drahý multifokál. Budú to ale ďalšie okuliare navyše. 

A aby sme nezabudli na cenu

V prípade ceny platia dve pravidlá: 

1.Neznamená, že čo je najdrahšie, to musí byť najlepšie
2.Kvalita nie je zadarmo

Samozrejme teda je, že výber multifokálnych skiel bude ovplyvňovať aj cena a vaše finančné možnosti. Ak cena nie je prekážkou, tak nemá zmysel sa v niečom obmedzovať, avšak len do takej miery, kedy to pre mňa bude mať zmysel a daná vlastnosť multifokálnych skiel pre mňa bude opodstatnená. Len pre príklad, ak mám na diaľku dioptriu -1.00, tak určite nie je potrebné dávať stenšenie v indexe lomu 1,74. To naozaj neprinesie žiaden úžitok, skôr naopak. Ak máme nejaké finančné limity, tak bude treba niekde urobiť kompromis, alebo ušetriť napríklad na ráme radšej investovať do skiel. 

Vyvarujte sa veľkých sietí

Možno to vyznie tak, že vás chceme odhovoriť od toho, aby ste si multifokálne okuliare nenechávali robiť v optikách, ktoré patria rôznym sieťam a reťazcom. V zásade to v tomto prípade aj tak je. Hneď vysvetlíme dôvod. 

Veľké siete optík, ktoré majú desiatky a v zahraničí dokonca stovky prevádzok nikdy nemôžu fungovať na princípe individuálneho princípu, ale aby prežili, potrebujú riešiť kvantitu. Čím viac zákazníkov tým lepšie a samozrejme čo najlacnejšie nakúpiť a predať s čo najlepšou maržou. A tu práve nastáva ten problém. 

Ako už bolo spomenuté vyššie, existuje množstvo rôznych druhov a typov multifokálnych skiel a to, čo je dobré pre jedného, takmer určite nebude vyhovovať druhému. Siete však toto vôbec nezaujíma a majú vopred nastavené, aký typ produktu musia predávať. Je im jedno, že napríklad celý deň sedíte za počítačom a auto vôbec nešoférujete. Dostanete multifokál, ktorý majú predpísaný a je veľmi pravdepodobné, že pre vaše potreby nebude vyhovovať. Zopár krát sa pôjdete sťažovať, že vám nevyhovujú, tam vám povedia, že si treba zvyknúť a keďže je takmer nereálne, aby ste si pri vašich potrebách na daný multifokál zvykli, tak to skončí tak, že ho odložíte a už multifokál nikdy chcieť nebudete. A pri tom to mohlo perfektne fungovať. 

Posledné odporúčanie na záver 

Tam kde si dávate urobiť multifokálne okuliare, tak tam si nechajte urobiť aj vyšetrenie zraku. Predídete tak možným komplikáciám v prípade reklamácie. Viac k tomuto bodu písať nebudeme. 

Ako teda vyplynulo z tohto článku, žiaden laik si nemá šancu sám vybrať najvhodnejší multifokál a bude musieť dôverovať niekomu, kto mu s tým pomôže. Samozrejme by to mal byť odborník v očnej optike.

Optika Exklusiv

VISUM očné štúdio

 Adresa: Dunajská 25, 811 08 Bratislava, Slovenská republika
 Telefón: +421 2 544 104 93, +421 2 544 338 78
 Mobil: +421 905 450 973
 Email: info@optikaexclusiv.sk
 Pondelok - Piatok: 09:00 - 18:00
 Sobota: 10:00 - 14:00
 Nedeľa: Zatvorené

Copyright 2020 © OPTIKA EXCLUSIV spol. s r.o.

web: LL studio