Rezervácia vyšetrenia online

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o vyšetrení zraku

Môžete si kúpiť drahý značkový rám a dať si do neho špičkové individuálne okuliarové šošovky, ale ak bude vyšetrenie zraku nedostatočne odborne urobené, tak to bude naozaj málo platné a aj keď budú okuliare stáť stovky, možno aj tisícky eur, nebudú Vám vyhovovať, alebo dokonca spôsobia viac problémov, ako keby ste ich vôbec ...

Môžete si kúpiť drahý značkový rám a dať si do neho špičkové individuálne okuliarové šošovky, ale ak bude vyšetrenie zraku nedostatočne odborne urobené, tak to bude naozaj málo platné a aj keď budú okuliare stáť stovky, možno aj tisícky eur, nebudú Vám vyhovovať, alebo dokonca spôsobia viac problémov, ako keby ste ich vôbec nemali. 

O vyšetrení zraku, ktoré predchádza zhotoveniu okuliarov alebo noseniu kontaktných šošoviek má mnoho ľudí stále skreslené predstavy. Preto sme sa rozhodli v niekoľkých bodoch objasniť túto problematiku a dúfame, že po prečítaní nasledujúcich riadkov a následne aj podrobnejších článkov už bude každému jasné, čo to tzv. refrakčné vyšetrenie je, čo sa pri ňom vyšetruje, kto by mal takéto vyšetrenie robiť ... 


  1. Vyšetrenie zraku a vyšetrenie zraku nie je to isté 
  2. Lekár nie je pán boh 
  3. Za 10 minút sa dobré vyšetrenie urobiť nedá 
  4. Prístroje sú dôležité, ale nie najdôležitejšie 
  5. Výsledok vyšetrenia nie je iba dioptria 
  6. Aj keď nemám dioptrie, môžem mať problémy 
  7. Vek nie je iba číslo 
  8. Dlhodobá práca na blízko je problém 
  9. Vyšetrenie zraku a okuliare na jednom mieste 
  10. Vyšetrenie nie je zadarmo


Možno vám teraz jednotlivé body až tak veľa nehovoria, ale keď budete pokračovať v čítaní, všetko postupne vysvetlíme. Najprv veľmi stručne v tomto článku a následne podrobne každý z bodov samostatne rozoberieme. 

1. Vyšetrenie zraku a vyšetrenie zraku nie je to isté 

Vyšetrenie zrakovej ostrosti, tzv. refrakčné vyšetrenie zraku a vyšetrenie patologické spolu síce úzko súvisia ale každé z nich prebieha úplne inak, vyšetruje sa pri každom úplne niečo iné a mal by ho vykonávať konkrétny špecialista. Refrakčné vyšetrenie je založené predovšetkým na fyzikálnych vlastnostiach oka a väčšina porúch, ktoré sa zistia pri tomto vyšetrení je korigovateľná okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami. Samozrejme, že niekto môže namietať, že sa tieto poruchy dajú riešiť aj chirurgicky. Samozrejme, že dajú, ale aj chirurgicky vlastne riešite čisto fyzikálnu stránku oka, nie patológiu – ochorenie. Čo sa patologíckého vyšetrenia týka, tak tu sa už jedná v podstate o zdravotný problém a väčšinou ho nie je možné vyriešiť okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami.

2. Lekár nie je pán boh 

Ak si tento bod a následne aj konkrétny článok prečítajú lekári, veľká časť z nich sa možno trochu urazí, ale vôbec to nie je myslené v zlom. Treba si len uvedomiť, že každý by mal robiť to, čo vie robiť najlepšie a to, čo v skutočnosti študoval. V zahraničí je bežná prax, že refrakcie robia optometristi a patológii resp. klinike sa venujú oční lekári. Samozrejme, dôležitá je aj ich spolupráca. Aj na Slovensku sa už situácia trošku mení a pribúda stále viac lekárov, ktorí prišli na to, že nie sú všemohúci a že ich úlohou je riešiť ochorenia, úrazy a pod. a refrakciu nechať na optometristovi, ktorý ale taktiež musí byť schopný určiť, že tu jeho úloha skončila a treba pacienta poslať k lekárovi. 

3. Za 10 minút sa dobré vyšetrenie urobiť nedá 

Aj keď sa možno na prvý pohľad môže zdať, že zmerať „len“ dioptriu je otázka niekoľkých minút, tak Vás vyvedieme z omylu a naozaj to tak nie je. Urobiť presnú a podrobnú refrakciu je v súčasnosti u väčšiny pacientov časovo veľmi náročná záležitosť a v niektorých prípadoch už nepočítame v minútach alebo desiatkach minút ale dokonca v hodinách. 

4. Prístroje sú dôležité, ale nie najdôležitejšie 

Napriek tomu, že žijeme v 21. Storočí a mnohí môžu mať predstavu, že prístroje už dokážu zistiť takmer všetko, tak na jednej strane platí, ži zistiť takmer všetko už síce dokážu ale bohužiaľ to stále nestačí. Aj keď máte tie najdokonalejšie prístroje, tak tie dokážu urobiť diagnostiku takmer všetkého, ale neznamená to, že sa to vždy môže použiť. To, ako budeme danú korekciu znášať, čo je subjektívne najpríjemnejšie a taktiež ako sa so zmenami vysporiada náš mozog zatiaľ žiaden prístroj zmerať nedokáže. Subjektívna refrakcia je preto nenahraditeľná a z celého refrakčného vyšetrenia tá najdôležitejšia a časovo najnáročnejšia časť. 

5. Výsledok refrakčného vyšetrenia nie je iba dioptria 

Práve tento bod je pre väčšinu pacientov najväčším prekvapením. Predstava je taká, že keď dobre nevidím, tak stačí zistiť nejakú dioptrickú hodnotu, ktorá sa dá do okuliarov a všetko bude ok. Veľký omyl. Zistenie dioptrickej hodnoty je len prvý krok a pre mnohých taktiež niekedy veľmi ťažko pochopiteľný. Keď má niekto jednoduchú korekciu, napríklad -1,00 alebo +2,00, tak je to ešte vcelku jasné, ale keď sa spomenú výrazy ako cylinder, os alebo adícia, tak už postupne nastáva problém a to nehovoriac o tom, keby sme pokračovali niečím ako prizma, fória, fúzna alebo akomodačná rezerva, porucha farbocitu alebo kontrastnej citlivosti a mnoho ďalších porúch, ktoré sa počas refrakčného vyšetrenia dajú zistiť a taktiež sa dajú aj riešiť. Tu sa pacient kompletne stráca. Je to ale samozrejme v poriadku, pacient tu nie je na to aby to ovládal a dokonca to ani nemusí pochopiť, dôležitý je vždy výsledok. Na to, aby sa všetky takéto možné problémy a poruchy zistili a následne riešili je tu vyšetrujúci, ktorý by sa samozrejme mal snažiť jednoducho všetko vysvetliť tak, aby tomu pacient aspoň trochu porozumel. 

6. Aj keď nemám dioptrie, môžem mať problémy 

Tu platí presne to, čo sme načrtli pred chvíľou. Teda, že dioptria nie je všetko. Platí, že zhoršené videnie nie je len o dioptrii, a taktiež nemusí súvisieť ani s úrazom alebo ochorením. Existuje množstvo porúch, ktoré sú skôr fyzikálneho charakteru, ale môžu spôsobovať subjektívne problémy ako zhoršené videnie, bolesti hlavy a pod.. Veľká časť z nich sa taktiež dá riešiť okuliarmi a pritom nemusia byť dioptrické. 

7. Vek nie je iba číslo 

Nasledujúcimi riadkami veľmi nepotešíme predovšetkým krajšiu časť populácie, teda ženy, ktoré starnutie zväčša prežívajú horšie ako muži. Bohužiaľ, v tomto prípade neplatí, že mám toľko na koľko sa cítim, ale presnejšie je, mám toľko, na koľko vidím. V prípade očí sa vek veľmi oklamať nedá a nepomôže ani estetická medicína. Na strane druhej je potešiteľné, že zhoršené videnie spôsobené vekom sa dá veľmi dobre riešiť. Samozrejme do chvíle, kým nastane problém patologický, teda nejaké ochorenie. 

8. Dlhodobá práca na blízko je problém 

Tento bod si mnoho z nás nebude uvedomovať, až kým nezačne byť naozaj problém. Dnešná doba je úplne iná, ako bola ešte pred dvadsiatimi alebo dokonca tridsiatimi rokmi. Nároky na videnie sú niekoľko násobne väčšie ako bývali v minulosti a bude sa to ešte zhoršovať. Práca na počítači, telefóny, tablety, kancelárske a sedavé povolania – to všetko má spoločný menovateľ. Práca na blízko. Ešte v minulosti by si človek povedal. Nevidím na blízko, tak si dám urobiť lacné a jednoduché okuliare a všetko bude super. A aj väčšinou bolo. Človek si to povie aj dnes, ale už to také jednoduché nebude a super už vôbec nie. Práve pri práci na blízko sú oči preťažované na maximum a čím to tak robíme dlhšie, tým je problém bližšie. A týka sa to aj mladých ľudí, o starších už ani nehovoríme. 

9. Vyšetrenie zraku a okuliare na jednom mieste 

Keďže vyšetrenie zraku je prvým a aj najdôležitejším krokom k tomu, aby sa dali urobiť aj najlepšie okuliare, spomenuli sme aj tento bod. Jednoducho by Je to skôr odporúčanie , pretože na samotnom výsledku vyšetrenie sa určite neprejaví to, či si následne necháte okuliare urobiť na tom istom mieste alebo nie. Avšak, naozaj to má svoje opodstatnenie. 

10. Vyšetrenie nie je zadarmo 

Zadarmo, zadarmo, zadarmo ... Ak Vám niekde dávajú niečo zadarmo, tak v tom určite bude niekde háčik. Platí to aj v prípade očných vyšetrení. Ak ich niekde ponúkajú zadarmo, tak je naozaj na zvážení, či je to to správne miesto, kde sa nechať vyšetriť. Ide predsa o Vaše oči. Len naozaj dobrý odborník si svoju prácu a čas naozaj váži a nechá si za to aj dostatočne zaplatiť. To je k tomuto bodu asi všetko. Každý by si mal záver urobiť sám. 

rezervácia vyšetrenia online

Optika Exklusiv

VISUM očné štúdio

 Adresa: Dunajská 25, 811 08 Bratislava, Slovenská republika
 Telefón: +421 2 544 104 93, +421 2 544 338 78
 Mobil: +421 905 450 973
 Email: info@optikaexclusiv.sk
 Pondelok - Piatok: 09:00 - 18:00
 Sobota: 10:00 - 14:00
 Nedeľa: Zatvorené

Copyright 2020 © OPTIKA EXCLUSIV spol. s r.o.

web: LL studio